Mi is az a közösségi média marketing?

Kétségtelen, hogy azon vállalkozások számára, amelyek az ügyfelek elérésének legoptimálisabb módját keresik, a közösségi marketing a leggyorsabb, legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás.

Ez a típusú marketingtevékenység a KKV szektortól kezdve az óriáscégekig lehetővé teszi a fogyasztókhoz történő közvetlen eljutást.

De mit is tükröz ez egészen pontosan, és miért olyan hatékony?

Egyszerűen fogalmazva: A közösségi média marketing azt a tevékenységet jelenti, mely során a vállalkozás a szociális hálózatok erejét felhasználva adja el a termékét vagy szolgáltatását.

Ilyen közösségi platformok például a Facebook, a Twitter, a Google+, a Pinterest vagy az Instagram. Mivel ezeken az oldalakon bárki ingyenes tartalmakat állíthat elő, ezért ez a fajta marketing tevékenység igen költséghatékony.

A cél az, hogy olyan érdekes bejegyzéseket hozz létre, amelyet a követők továbbosztanak, ezáltal céged, terméked, szolgáltatásod pörögni fog a fogyasztók körében.

A közösségi média marketing igazi ereje a bizalom

A közösségi média marketing további ereje abban rejlik, hogy a tartalommegosztások a barátoktól, családtagoktól származnak, ezáltal bizalmat keltenek az eredeti bejegyzéssel kapcsolatban.

Talán mondanom sem kell, hogy egy elérhetetlen, arctalan márka vagy cég ajánlása helyett sokkal inkább megbízunk egy barátunk preferálásában.
Ugyanakkor felhasználói szemmel is több oka van a közösségi média megjelenés előnyben részesítésének.

Az ugyanis nem csak esélyt ad a követőknek arra, hogy részletesebb információt szerezzenek egy vállalkozásról, de lehetővé teszi számukra, hogy kapcsolatba is lépjenek vele.

Így használd ki a közösségi médiában rejlő lehetőségeket

A szociális média marketing tervezésének első lépése, hogy meghatározd, melyek azok az oldalak, melyekhez érdemes csatlakoznod. Magyarán: döntsd el, melyik közösségi csatornákon legyen jelen a vállalkozásod. A választás során tartsd szem előtt, hogy csak oda regisztrálj, ahova teljes elhivatottsággal tudsz koncentrálni. Annak ugyanis nem sok értelme van, hogy 4-5 szociális platformon is jelen vagy, de nincs energiád a követők leveleit, hozzászólásait megválaszolni. Sőt, ez akár még rombolhatja is a renomédat.

Amint elkészítetted a vállalkozásod profilját (vagy profiljait), tűzd ki az elérendő célt! Ez lehet a termékeladástól kezdve a márkaépítésen át, egészen a weboldaladra terelt releváns forgalomig. A lényeg, hogy világos pontokat fogalmazz meg, így könnyebb lesz maghatároznod a megosztandó tartalmak típusát, hangnemét.

A szociális média marketing tervezésének másik lényeges pillére a rajongók, vagy követők elköteleződése. Ennek egyik gyors módja az, ha megmozgatod a célközönségedet. Hozz létre egy játékot kedvezménykuponért, készíts az oldaladra ingyenesen letölthető tartalmat, kreálj szavazást, kérd ki a véleményüket. A lényeg az, hogy a követőid érezzék: fontosak neked, nem kizárólag a pénzforrást látod visszaköszönni bennük.

Az influencerek használata

Sok olyan vállalkozás létezik, amelynek vagy kapacitása, vagy affinitása nincs a folyamatos közösségi média jelenléthez. Egy ütős Facebook bejegyzés megírása, egy minőségi Instagram fotó elkészítése sok esetben szakembert kíván. Ilyenkor érdemes lehet egy influencer, azaz véleményvezér segítségét kérni.


Ezek azok a közösségi médiában jelenlévő felhasználók, akik több tíz-, de akár több százezres rajongói táborral is rendelkeznek. Fotóik, bejegyzéseik, megosztásaik vírusként söpörnek végig az interneten, sokszor felfoghatatlan számú embert elérve. A véleményvezérek persze nem fognak ingyen dolgozni neked, de érdemes mérlegelned az együttműködést, hiszen befektetésed többszörösen megtérülhet.

Közösségi Marketing Tippek

About the Author: Pazona Károly-Zsolt

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?