10 ötlet egy ütős Facebook bejegyzés elkészítéséhez

Népes rajongói táborral rendelkezel ugyan a Facebookon, de nem elkötelezettek feléd? Hiába írod a jobbnál jobb tartalmakat, pusztába kiáltott szavak csupán? Az alábbiakban 10 hatékony módszert osztok meg veled, mely ráveszi a követőidet arra, hogy reagáljanak a posztjaidra.

Egyre több Facebook oldallal rendelkező felhasználó panaszkodik arról, hogy a közösségi oldal szinte hétről hétre szabja egyre szűkebbre a megosztások organikus elérését.

Mára a posztolt tartalmak csupán az oldalt kedvelők 1-1,5 százalékához jutnak el. A Facebook folyamatosan változó algoritmusai – melyek a felhasználók általi megosztások megjelenítéséért felelősek – egyre inkább a jó minőségű tartalmakat favorizálják.

Ha mindössze egy linket osztasz meg a faladon, az algoritmusok arra a következtetésre fognak jutni, hogy nem teszel túl nagy erőfeszítést az eredeti és minőségi tartalom létrehozása érdekében.

Ezzel szemben, ha olyan posztot teszel közzé, ami alatt sok hozzászólás, interakció (nevetés, sírás, düh, stb.) keletkezik, akkor megütötted a főnyereményt. A Facebook épp az ilyen megosztásokat várja el tőled, és ezeket értékeli is: több embernek fogja megmutatni.

Hogyan lehet rávenni az embereket az interakcióra?


A kérdés tehát, hogy mi az ütős, sok elérést produkáló Facebook bejegyzés titka?

Három szabály:

  1. Linkek minimális megosztása.
  2. Koncentrálj színes, kiváló minőségű képek közzétételére.
  3. Videóból soha nem elég.

Most pedig térjünk rá a beharangozóban ígért 10 lépésre, mellyel igazán ütőssé tehetsz egy Facebook bejegyzést.

1. Tegyél fel eldöntendő kérdést a követőidnek

Ha növelni szeretnéd a posztok alatt született hozzászólások, emojik (hangulatikonok) számát, adj lehetőséget a választásra. Ha valamiben kikéred a követőid véleményét, nagyobb eséllyel fognak reagálni a megosztásaidra, mintha kijelentő módban posztolnál.

Például: Egy pizzéria megoszt két különböző, gusztusos pizzát az alábbi felirattal „A vagy B a szombat esti filmhez?”

2. Tegyél fel inspiráló kérdéseket

Bármennyire félénkek is egyes emberek, véleménye, álláspontja mindenkinek van. Ha azt szeretnéd, hogy követőid megnyilvánuljanak a Facebook bejegyzéseid alatt, akkor készíts egy fotót, és tegyél fel nekik egy inspiratív kérdést.

Például: Egy esküvőszervező cég posztol egy képet a következő felirattal „Melyik városban tudod elképzelni az álomesküvődet?”

3. Emlékeztesd őket

Az emberek imádnak nosztalgiázni, még akkor is, ha keserédes hangulatba kerülnek egyes események felelevenítése kapcsán. Vess fel olyan kérdéseket a rajongóidnak, melyek egytől-egyig meghatározó momentumok volt az életükben.

Például: Az első tanárom neve ___.

4. Nevettesd meg a rajongóidat

A legjobb orvosság a nevetés, és ami a lényeg, ingyen van. Ha van affinitásod hozzá, hogy vicces bejegyzéseket készíts, ami egy fárasztó nap után mosolyt csal a követőid arcára, akkor már is jobban magadhoz kötötted őket.

Például: Tegyél közzé egy képet egy vidám emberről a következő felirattal „Én, miután kifizettem minden tartozásom.”

5. Hass az érzelmekre

Az emberek alapvetően jók és érzékenyek. Amikor érzelemdús posztokat teszel közzé a Facebookon, számíthatsz arra, hogy követőid kifejtik a véleményüket, elmondják gondolataikat azzal kapcsolatban.

Például: Egy ikerpár – egy fiú és egy lány – a születésüket követően messze kerültek egymástól, és 30 évig nem tudtak a másikról. 3 évtized után egy véletlen folytán hozta össze őket az élet.

6. Beszélj magadról

Amikor magadról osztasz meg információt, azt a rajongóid úgy érzik, mintha egy titkot árulnál el nekik. A titok pedig ösztönösen vonzza az embereket, és megnyilvánulásra sarkallja őket.

Például: Életemben először próbáltam ki a teljes kiőrlésű kenyeret, és vegyesek az érzelmeim ezzel kapcsolatban. Te mit gondolsz?

7. Sarkalld őket gondolkodásra

A legjobb módja annak, ha egy kis fejtörőre szeretnéd rábírni a követőidet, ha klasszikus filmes idézeteket osztasz meg velük, rákérdezve a film címére.

Például: Melyik filmből szerepel az idézet? Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete.

8. Szervezz nyereményjátékot

De csak óvatosan! A Facebook promóciós elvei ugyanis nagyon érzékenyek, elég egy jelentés és ugorhat is a fiókod. Soha ne kérj személyes adatot (e-mail címet, postacímet, telefonszámot, stb.) a játék során. A cél az, hogy az emberek beszéljenek, és nem az, hogy kizárd magad a Facebookról.

Például: Egy cukrászda posztol egy játékot ezzel a szöveggel „Ha elmondod, hogy mit jelent neked a fagyi, kapsz nálunk három ingyen gombócot.”

9. Kérj visszajelzést

Kérdezz meg a követőidet, hogy mit gondolnak az új termékedről, miben lehetnél jobb, elégedettek-e a szolgáltatásoddal. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra: azon kívül, hogy kommunikációra sarkallod őket, még egy-két ötletet is felcsíphetsz a vállalkozásod jobbá tétele kapcsán.

Például: Íme, az új őszi kollekcióm. Mit gondolsz, nem lett túl színes ez a pulóver?

10. Kérj fotót a vásárlódtól a termékeddel

Nincs is jobb reklám annál, mint amikor a terméked, szolgáltatásod önmagát hirdeti. Kérj meg néhány hűséges ügyfeledet, hogy fényképezze le magát a nálad rendelt termékkel, az általad felújított konyhájában, stb.

Például: Réka a vadonatúj, általam kötött sáljában. Köszönöm a vásárlást, remélem, sok boldog percet fog szerezni.

Közösségi Marketing Tippek

About the Author: Pazona Károly-Zsolt

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?